РЗИ- Перник обяви грипна епидемия на територията на област Перник от 13 януари

14.01.2018

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Перник д-р Антоанета Григорова обяви грипна епидемия на територията на Пернишка област, считано от днес –  13.01.2018 г. Причината за това е достигане в областта на eпидемични стойности на заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания до 228,04  на 10 000  през втората седмица на месец януари 2018 г., наличието на серологични данни за циркулация на грипни вируси тип А  и тип Б  и на основание на чл. 63, ал.2 от Закон за здравето.

С цел ограничаване на епидемичния процес и превенция на усложненията от страна на долните дихателни пътища (бронхити и пневмонии),  до второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

От РЗИ – Перник са разпоредили на директорите на болниците при необходимост да осигурят допълнителни легла за вътрешните отделения .

Здравната инспекция в Перник е връчила предписание на началника на Регионално управление на образованието в Перник 15, 16 и 17.01.2018 г. да бъдат обявени за неучебни дни на територията на областта.

Според д-р Григорова, на базата на подадената информация за заболелите в областта през идната седмица, ще бъдат предприети съответните мерки за продължаване или за преустановяване на грипната епидемия.

< Назад