Може ли докторът да отиде на почивка?

18.07.2012

Greg Hood, MD, Internal Medicine, 01:20AM Jul 2, 2010

 

Лято е. Пациентите идват с молба да получат по-рано своите медикаменти за лечение на хипертонията, преди да заминат на почивка. Други пропускат насрочените прегледи, тъй като не са погледнали календара си преди да заминат на почивка. Време е за вашата отпуска, но основният въпрос в мислите ви е … ще бъдете ли способни да почивате през това време?

 

Да практикуваш медицина, давайки най-доброто от себе си, изисква практика. Слушане, наблюдение, анализиране, лечение, проследяване – и така ден след ден, отново и отново. Тази практика изгражда навици и  инерция, две много трудни неща, които трябва да се преодолеят, когато календарът ви показва, че е време за „почивка”. Лично на мен обикновено ми трябват 3 ½ дни, за да вляза в режим „почивка”. И сега съм по-добре.

 

В проучванията по-малко от половината американци съобщават, че те са почивали и се чувстват възстановени след отпуската. С доверени партньори, 24-часови спешни центрове и други възможности за покриване на рутинната практика и непредвидените обстоятелства, ние би трябвало да имаме възможност за почивка, отмора и презареждане. Така би трябвало да бъде; но реално лекарите от първичната помощ показват по-лошо изпълнение на показателите за възстановяване след отпуска, отколкото средният американец (в проучвания). Освен всичко останало, отдадеността е една от нашите най-грижливо пазени черти, не е ли така?

 

Вие можете да я вземете със себе си … а трябва ли?

 

Спорно е дали е по-добре да оставите всички графици и повиквания на офиса и да се освободите от всякакъв контакт до връщането си в офиса, или е по-добре да оставите телефона си включен, с интернет достъп до програмата, тъй като „малко” внимание всеки ден предпазва от купища натрупани задачи. Нито една от възможностите не е идеална. Независимо дали вие работите, докато сте в почивка, обемът на работата, който се дължи на прекъсването на достъпа на пациентите до вас, се увеличава. Дните извън практиката ви означават претоварен график в дните преди отпуската, както и в дните след връщането ви.

 

Интересно, но намаляването на потока от пациенти, докато вие отсъствате, може да се отрази на ежедневието в практиката добре, тъй като има очевиден спад в броя на върнатите лабораторни резултати, спомагателни  документи и т.н. Протичането на първите дни след отпуската на съвременния лекар са най-добрата демонстрация за извънредно натоварване на лекаря – максимално заетото време, прегледите на пациенти, но не и затрупването от обичайните количества хартиени документи.

 

Аз съм почивал и по двата начина. За почивката преди да започнем работа с електронните медицински записи и няколко пъти след това ние отивахме на места с толкова трудна връзка, че аз оставях всичко зад себе си. Ако вие прекарвате отпуската си така и наистина си почивате, докато сте извън практита, можете да изживеете  напълно всеки ден. Обратната страна е връщането  към натрупаните през това време  задачи. Понякога дори се питате дали си е струвало да излизате в отпуска.

 

Почивката с достъп до електронните записи може да бъде ОК, ако има правила. Най-важното правило е дали вашият съпруг или партньор е съгласен да имате достъп до работата си. Дори и да е така, всеки трябва да ограничи строго количеството време всеки ден, което ще отдели за проверяване на съобщенията. Един час рано сутринта и един час надвечер са приемлив компромис. Определянето на специален ден или дни, когато няма да се включвате към дейността си, може да бъде особено освобождаващо. Вие няма да сте непрекъснато на линия, както са колегите ви, а пациентите ви дори не осъзнават, че работите по време на отпуската си. Също така помага разбирането, че ИМАТЕ възможността да отложите отговора на някои съобщения, които не са спешни, докато се върнете в практиката си. Мисля, че периодичното проверяване на съобщенията докато отсъствате е като превенция на практиката – превенция на купищата съобщения, които ще изтрият спомените ви от почивката!

 

Някои лекари имат толкова много проблеми по време на почивката, че никога не излизат в отпуска, никога. С времето това дори става почитана черта в някои кръгове. Днес ние знаем, че такъв подход може да влоши обективната медицинска преценка. Нашият човешки мозък изисква периодично отдих, в противен случай той губи ефикасност. Да бъдеш винаги на работа създава хронично стресово състояние на тялото, което може да доведе до мускулни болки, да увреди функцията на дебелото черво, дори да доведе до хронична болка, депресия, тревожност и burn-out синдром. Ние трябва да се вслушваме в нашите собствени тела. Трябва да се вслушваме в  нашите собствени съвети.

 

Как да извлечете максимума от вашата почивка?

 

Друг капан по време на почивката е да прекарате отпуската без да променяте режима, само да смените начина на проява. Претъпкването на всеки почивен ден с максимално количество активности е дейност, която замества претоварения ден в клиниката по време на грипна епидемия и не е начин да се отпуснете. Забавленията губят своя блясък и възстановителната си мощ, ако са така наблъскани, че не можете да дишате. Препоръчва се също така да оставите един ден за реорганизация и подготовка в края на ваканцията, непосредствено преди да се върнете на работа. Връщането у дома в 23 часа, при положение, че в 7.00 на следващия ден трябва да сте на работа, не е много успокояващо.

 

Не става дума отпуската да се компенсира с лежане на океанския бряг с дни, абсолютно неподвижен. Участието във физически или умствени предизвикателства по време на отпуската може да бъде точно това, което докторът препоръчва, ако предизвикателствата са умерени.

 

Правилното  планиране на вашата почивка ще има голяма полза. Ако вие сте нетърпеливи да се върнете на любимото си място в целия свят за тишина и спокойствие, то отивайте там без колебание.  В противен случай обсъдете възможността да отидете на ново място, или да опитате нови активности. Задоволете любопитството си да видите места, които никога не сте посещавали. Опитайте училище за готвене или други хобита, които винаги сте искали да имате.

 

Бъдете внимателни и не правете график на почивните дни като сутрешния график в офиса. Нахвърляйте няколко големи блока за малко неща, които искате да правите, но оставете достатъчно свободно време между тях за непредвидени активности. Извън всичко това, бъдете  гъвкави да променяте активностите за деня, ако нещо не върви, вместо да се ядосвате или да се борите за него.

 

Въпреки популярното мнение, физическите упражнения не са  само думи. Заниманията с физическа активност по време на отпуска или дори избора на почивка, свързана с физическа активност, като гребане или туризъм, може да ви възстанови и дори да промени навиците ви към по-добро лично здраве.

 

Превод: НСОПЛБ

 

< Назад