Лично щастие в работата

17.07.2012

Greg Hood, MD, специалист Вътрешни болести, февруари 2013

 

Лекарите са стресирани. Те съобщават високи нива на синдрома на изпепеляването  и на неудовлетвореност от работата. Как да подобрим ежедневието? Налице са възможности, които зависят от нас.  Винаги времето е напрегнато, особено през зимата, но с някои малки промени денят може да бъде по-щастлив и да мине по-бързо.

 

Навиците предизвикват комфорт

 

Много хора се страхуват да започнат деня си, особено когато нямат установени навици за началото на деня. Организирайте вашите сутрешни ритуали и започнете деня с удоволствие - можете да имате безценна полза от това. Направете любимото си кафе или чай и започнете деня със закуска – това може да ви донесе оазис от спокойствие в забързаното ежедневие.

 

Структурата е важна

 

Откакто повечето лекари имат уговорени часове за консултации или работен график, организацията на работното време е  важен елемент от работата. Обаче през деня възникват още много други задачи. Някои са критични, като спешните повиквания. Други са обичайни откъсвания от работата. Пристигането на работното място известно време преди началото на работния ден, за да прегледате графика и да се настроите на оборотите на предстоящия ден, е активна стъпка, която може съществено да намали стреса. Организирането на офиса ви така, че всяка задача да бъде изпълнена, също е важно. Важно е да определите приоритетите на задачите.

 

Аз използвам четиристепенна скала за организацията на задачите и това ми е много полезно. Това, което определям като клас I – спешни и важни задачи – трябва да бъде свършено. Задачите трябва да са поети, документирани, изпълнени – и край на задачата. Останалите три класа задачи трябва да бъдат изпълнени във вашия офис, така че вие трябва да работите по тях, когато ви остане време и възможност за концентрация. Преглеждането на по-ниско приоритетните задачи през деня може да помогне за промяната на темпото.

 

Промяна на пространствата

 

Говорейки за офис организацията и организацията на работното място, може да го освежите. Направете си експеримент – завъртете се на стола си и огледайте обстановката (без компютъра и това, което виждате от обичайната си позиция). Естествено, вие познавате останалото обзавеждане на офиса си съвсем добре, но кога за последен път сте го "видели", с повече от бърз поглед? Извършването на някои задачи с лице към друга посока във вашия офис, може да изглежда като че ли сте на ново място. Добавяне или промяна на снимките, цветята или други аксесоари, може да бъде също така полезно.

 

Облечете се, за да сте щастливи

 

В днешно време има много възможности да промените облеклото си. Можете да смените обувките си или дрехите си, или просто да  комбинирате аксесоарите си по нов начин – това може да ви донесе свежест. Комбинирането на вратовръзката с другите принадлежности по начин, който не сте опитвали преди, може да даде неочаквано добър ефект. Избирането на пръстен или друго бижу, което подхожда специално на вашия темперамент, може да ви зареди с енергия за деня.

 

Разнообразието помага

 

Денят на лекаря е непредвидим. Като оставим настрана това, има много начини, по които денят може да започне, и които изискват малка промяна. Ако е възможно, карайте колело или ходете до работата си пеша - това може да бъде добра промяна на темпото. Ако не е възможно, шофирайте до офиса си по друг път. Това не само ще раздвижи монотонността, но и ще помогне в случай на наводнение, когато трябва да търсите друг път. Разнообразието да обядвате в любим ресторант не може да е всеки ден, но трябва да се случва понякога. Осигурете си достатъчно разнообразна музика за слушане – докато работите и в почивките. Музика, подходяща за вашия вкус, може да ви помогне да постигнете състояние на духа, каквото желаете.

 

Здравето е щастие

 

Ако енергията ви намалява, парадоксално един от най-добрите начини да се заредите, е да извършвате физически упражнения. Това не изисква да имате душ в офиса или да си сменяте дрехите. 15-минутна разходка навън, ако времето позволява, може да ви помогне за целия ден. Това може и да намали някои от болките, които имате от поддържането на неергономична поза, разговаряйки по телефона или пишейки на компютъра с часове. Ядки, банани, моркови и други здравословни леки закуски също могат да помогнат на метаболизма ви да работи, без опасност от последващ „срив”. Внимавайте да не прекалявате с храните с висок гликемичен индекс, тъй като това ще изтощи вашата енергия и концентрация.

 

Позитивното привлича

 

Дори и да изглежда трудно да се усмихвате и да казвате позитивни послания, когато сте изтощени, този начин на поведение може да има безкрайни ползи. Това може да ви помогне да се чувствате по-добре, вие самият. Може, очевидно, да помогне на другите да бъдат по-склонни да са позитивни към вас. Може би най-важното е:  бъдете позитивни към себе си. Работата, както и животът, не са перфектни. Лекувайки хората, вашата работа има висока цел. За нещастие, някои, които получават плодовете от вашия труд, могат да не оценят  ползите, които им предлагате. Дори и да е трудно, много важно е да помните това, за да продължите да предлагате здраве, отдавайки своето време, усилия и позитивност.

 

Превод: НСОПЛБ

< Назад