Комуникационна кампания за повишаване на информираността за противогрипна ваксинация сред медицинските специалисти в България

10.09.2015

СЕЗОННИЯТ ГРИП Е СЕРИОЗНО ЗАБОЛЯВАНЕ!

 

Ако смятате, че не е, помислете отново, защото:

 

 • По преценка на Световната здравна организация (СЗО) грипът ежегодно засяга между 5 и 10 % от възрастните, и 20 до 30 % от децата, в резултат на което умират от 250 000 до 500 000 човека годишно, от тях 40 000 до 220 000 в Европа, и около 36 000 в САЩ.
 • Ежегодно грипът атакува до 1 на 10 възрастни и двойно повече деца.

   

 • Повечето усложнения и смъртни случаи са при хора, за които е най-вероятно да бъдат в контакт с медицински професионалисти: младите, възрастните, хронично болните пациенти и бременните.
 • Само в САЩ общото финансово бреме от преките медицински разходи за хоспитализации и прегледи от общопрактикуващия лекар се изчислява на повече от 10,4 милиарда долара всяка година. Към това трябва да се прибавят и непреките разходи - по-точно нетрудоспособност между 1,3 и 4,9 работни дни, в които възрастните отсъстват от работа, а децата от училище.

 

ВАКСИНАЦИЯТА СРЕЩУ ГРИП Е ВАЖНА, ЗАЩОТО:

 

 • Противогрипните ваксини вече ефективно предотвратяват грипа при 70-90% от възрастните и непрестанно се усъвършенстват.
 • Противогрипните ваксини вече спасяват ежегодно по 25 000 живота и предотвратяват възникването на милиони случаи на грип.
 • Повишеният ваксинален обхват води до редуциране броя на възможностите за заразяване.
 • Даже при сегашното ниско ваксинално покритие, ежегодно благоприятният ефект върху общественото здраве е 1,6 милиона предотвратени случая на заболяване и 25 000 спасени живота.
 • Противогрипната ваксина помага да предпазим себе си... но също не позволява да разпространяваме вируса сред пациентите от различни възрасти, за които се грижим.

 

ЗАПРЕТНЕТЕ РЪКАВИ! ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ!

ДРУГИТЕ ЩЕ ПОСЛЕДВАТ ПРИМЕРА ВИ!

ЗАЩИТЕТЕ СЕБЕ СИ И ТЕЗИ, ЗА КОИТО СЕ ГРИЖИТЕ!

ДА НАПРАВИМ ОТ НЕЩО МАЛКО НЕЩО ГОЛЯМО!

 

 

Видео: https://youtu.be/kzauT5CVFTU

Видео от проведената пресконференция на 08.10.2015 г. може да видите тук!

 

На 20 октомври 2016 г. от 13.00 ч. в Пресклуба на БТА Националното сдружение на ОПЛ в България (НСОПЛБ), съвместно с Министерство на здравеопазването (МЗ) и с подкрепата на офиса на СЗО в България организираха пресконференция по повод организираната от нас и наши партньори информационна кампания за превенция на грипа сред медицинските специалисти в България.

 

Мотото на кампанията бе:

 

„ЗАПРЕТНЕТЕ РЪКАВИ! ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ!

ДРУГИТЕ ЩЕ ПОСЛЕДВАТ ПРИМЕРА ВИ!

ЗАЩИТЕТЕ СЕБЕ СИ И ТЕЗИ ЗА КОИТО СЕ ГРИЖИТЕ!

ДА НАПРАВИМ ОТ НЕЩО МАЛКО НЕЩО ГОЛЯМО!“

 

Наши партньори са: Национален център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), Българската асоциация на микробиолозите, Българското дружество по инфекциозни болести, Българското сдружение по Превантивна медицина, Българска педиатрична асоциация (БПА), Националното сдружение на педиатри - специалисти от извънболничната помощ, Български лекарски съюз (БЛС), Национална пациентска организация (НПО) и Национална информационна кампания  - Ваксинко.

 

Кампанията се провежда с любезното съдействие на Sanofi – Pasteur България.

 

В пресконференцията участваха: доц. Любомир Киров (НСОПЛБ); д-р Ангел Кунчев (МЗ), доц. Атанас Мангъров (Началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ “Проф. Ив. Киров” ЕАД - София), доц. Андрей Галев (НПЦВЕХ – ВМА) и представители на СЗО.

 

 

Видео от проведената пресконференция на 20.10.2016 г. може да видите тук!

 

Доц. Киров даде своя личен пример като се ваксинира по време на пресконференцията пред своите колеги и журналисите в залата.

 

По време на пресконференцията взеха участие (от дясно на ляво) проф. Мира Кожухарова, д-р Венцислав Грозеб, доц. Любомир Киров, д-р Андрей Галев и проф. Владимир Пилософ.

 

С любезното съдействие на Световната Медицинска Асоциация (WMA).

С любезното съдействие на Санофи Пастьор Бълагрия.

В партньорство с Български Лекарски Съюз; Българско Дружество по Инфекциозни Болести; Българска Асоциация на Микробиолозите; Българско Дружество по Превантивна Медицина; Българска Педиатрична Асоциация; Национален център по Заразни и Паразитни Болести; Национално Сдружение на Педиатри Специалисти от Извънболничната Помощ.

 

 

Материали, свързани с кампанията, които можете да ползвате, ще откриетев приложените файлове.

Групи хора - уязвими и застрашени от усложненията на грипа.

(.pdf, 3.57 MB)

Постер на кампанията

(.jpg, 97.16 KB)

Имунизацията на здравните работници - критична стъпка за безопасността на пациентите.

(.pdf, 303.56 KB)

Превенция на грипа чрез ваксинация

(.pdf, 412.42 KB)

Противогрипната ваксина – особено важна, когато имате хронично белодробно заболяване.

(.pdf, 623.11 KB)

Противогрипната ваксина – особено важна, когато имате сърдечно-съдово заболяване.

(.pdf, 612.65 KB)

Противогрипната ваксина – особено важна, когато имате диабет.

(.pdf, 763.41 KB)

Ваксинопрофилактика при възрастни - предизвикателство пред обществото на XXI век.

(.pdf, 5.5 MB)

Задължителна противогрипна ваксинация за здравните работници седемте истини, които трябва да приемем.

(.pdf, 537.15 KB)

< Назад