Изобразителни изследвания при болки в кръста – кога са нужни и кога не?

24.09.2013

Болките в кръста могат да бъдат мъчителни. Понякога ни се струва, че да направим рентгенова снимка, скенер или ядрено-магнитен резонанс, за да открием причината, може да бъде добра идея. Но това най-често не е така. Ето защо:

 

Те не помагат болките да отзвучат по-бързо

Повечето хора с ниска кръстна болка се чувстват по-добре за около месец, независимо дали са направили изобразително изследване или не.  Всъщност, тези изследвания могат да доведат до допълнителни процедури, които усложняват възстановяването. Например в изследване на около 1800 човека с болки в кръста е установено, че хората, които са правили изобразителни изследвания скоро след първия преглед, не само не са по-добре, но понякога се чувстват по-зле от хората, които предприемат прости стъпки, като затопляне с грейка, запазване на активността, вземане на болкоуспокояващи без рецепта. Друго изследване показва, че страдащите от болки в кръста, които са направили ядрено-магнитен резонанс в първия месец след началото на болката, са били осем пъти по-често подложени на хирургична намеса и заболяването им е струвало пет пъти повече разходи за изследвания и лечение, но не са се възстановили по-бързо.

 

Те могат да носят рискове

Рентгеновата снимка и скенерът ви излагат на радиация, която увеличава риска от развитие на раково заболяване. Едно изследване установило, че  2.2 милиона скенера по повод ниска кръстна болка, извършени в САЩ през 2007 година са довели до 1200 нови случая на карцином. Докато самостоятелната рентгенова снимка има малък радиационен риск, той все пак е 75 пъти по-голям от риска от рентгенографията на гръдния кош. Това е особено обезпокоително за мъжете и жените в детеродна възраст, тъй като рентгеновите снимки и скенерите за ниска кръстна болка могат да изложат яйчниците и тестисите на радиация. Освен това изследванията често откриват допълнителни ненормални находки в гръбначния стълб, които биха могли да бъдат несвързани с болката в кръста. Например в едно проучване се е установило, че 90 процента от хората в напреднала възраст, които не се оплакват от болки в кръста, имат находки в областта на гръбнака, които се откриват с ядрено-магнитен резонанс. Тези находки могат да причинят ненужно безпокойство и да доведат до ненужни контролни изследвания и процедури, като инжекции и дори понякога хирургични намеси.

 

Те често са загуба на пари

Рентгенова снимка на гръбначните прешлени обикновено струва от 200 до 290 $ (б. пр. – в САЩ; в България – 15-20 лв), ядрено-магнитен резонанс е с цена от 880 до 1230 $ (б.пр. – в САЩ; в България – 270-400 лв), скенерът струва от 1080 до 1520 $ (б.пр. – в САЩ; в България – 60-150 лв без контраста). Разходите за изобразителни изследвания, които американците ежегодно правят по повод болки в кръста, са значителна част от похарчените пари не само за самите изследвания, но и също така за ненужните интервенции, до които те водят.

 

Кога изобразителните изследвания са нужни?

Може да е добра идея да направите изобразително изследване, ако имате симптоми на тежко или влошаващо се увреждане на нервите, или сериозен подлежащ проблем, като раково заболяване или инфекция на гръбначния стълб. Някои опасни сигнали могат да направят изследванията необходими, като например анамнеза за раково заболяване, необичайна загуба на тегло, треска, скорошна инфекция, загуба на контрол над уринирането и дефекацията, патологични рефлекси или загуба на мускулна сила или чувствителност в подбедриците. В други случаи вие може да не се нуждаете от изобразителни изследвания поне в първите няколко седмици след появата на вашата болка в кръста, и то само ако сте опитали мерките за самопомощ, описани по-долу.

 

СЪВЕТИТЕ НА CONSUMER REPORT

Как да лекувате болката в кръста?

 

Повечето хора се излекуват от болките в кръста за няколко седмици. Няколко прости стъпки могат да бъдат от полза.

 

  • Останете активни. Лежането в леглото за повече от ден-ден и половина може да причини скованост, слабост, депресия и да забави оздравяването

 

  • Затоплете болното място. Затопляща грейка, електрическа възглавница или гореща баня или душ отпускат мускулите.

 

  • Помислете за обезболяващи медикаменти без рецепта. Добра възможност за това са обезболяващите (като парацетамол) и нестероидните противовъзпалителни средства  (като ибупрофен и напроксен).

 

  • Спете удобно. Лежането настрани с възглавница между коленете или зад гърба ви, която малко да повдигне кръста, може да помогне.

 

  • Направете консултация с вашия лекар. Ако симптомите не се подобрят след няколко дни, помислете за консултация с вашия лекар, за да се уверите, че проблемът не се дължи на сериозни подлежащи здравни проблеми. Ако болката е силна, помолете за по-силни обезболяващи медикаменти.

 

  • Обмислете алтернативите. Ако не се почувствате по-добре след около 4 седмици, може би си струва да поговорите с вашия лекар за други възможности, включително физиотерапия, мануална терапия, йога, масаж, акупунктура, когнитивно-поведенческа терапия, прогресивна мускулна релаксация. По-инвазивните избори пред вас, като хирургично лечение, трябва да бъдат обсъждани само ато останалите видове терапии не помогнат.

 

 

Как да използвате тази информация

Тази информация ви се предоставя, за да я използвате в разговор с вашия лекар. Съдържанието е само с обучителна цел и не замества професионалния медицински съвет, диагноза или лечение. С тази информация ние не можем да отговорим на конкретни медицински въпроси. Винаги търсете съвет от лекар или друг квалифициран медицински персонал за въпроси от каквото и да е медицинско естество. Никога не пренебрегвайте, не пропускайте и не отлагайте получаването на медицински съвет от медицинските професионалисти поради нещо, което сте прочели в този материал. Използването на тази информация е на ваш собствен риск. Consumer Reports, AAFP, ABIM Foundation, и техните дистрибутори не са отговорни за всяка загуба или увреждане, свързано с употребата на тази информация от вас.

 

Информацията е създадена само за лична употреба от вас като пациенти, некомерсиална употреба, и не може да бъде променяна по никакъв начин или да се използва за съвет, реклама или всякаква комерсиална цел. Необходимо е специално разрешение на Consumer Reports и свързаните организации, за да се разпространяват безплатно копия от тази информация – печатни или дигитални (PDF) формати - на отделни членове и служители на организациите. Научете повече на адрес www.ConsumerHealthChoices.org или изпратете писмо на адрес HealthImpact@cr.consumer.org

 

Публикувано от Consumer Reports © 2012 Consumers Union of U.S., Inc., 101 Truman Ave., Yonkers, NY 10703-1057. Разработено в сътрудничество с AAFP.  Използван е изработения от AAFP списък „5 неща, които лекарите и пациентите трбява да обсъдят”, издаден © 2012 AAFP. Списъкът се основава на статията в „Първите 5 неща в първичната помощ – среща на отговорността и професионализма”, от Good Stewardship Working Group, Arch Intern Med. Списъкът „Първите 5 неща в първичната помощ” за първи път е публикуван като част от кампанията Less is More™ в Archives of Internal Medicine. © 2011 American Medical Association

 

 04.2012 г.

 

По материали на

Consumer Reports Helth

 

Оригиналните документи на кампанията можете да видите тук и тук

 

Превод: НСОПЛБ

Версия за печат

(.pdf, 1.33 MB)

< Назад