Изобразителни изследвания на сърцето с натоварване при гръдна болка – Кога се нуждаете от тях и кога не?

25.09.2013

Ако имате гръдна болка или други симптоми на сърдечно заболяване, изобразителните изследвания с натоварване на вашето сърце могат да бъдат животоспасяващи и да помогнат да се определи лечението. В някои случаи, правенето на „снимки” на вашето сърце по време на натоварване може да предостави повече информация. Същото е валидно и ако имате анамнеза за сърдечно заболяване или имате много висок риск за сърдечно заболяване. Но в останалите случаи, особено при здрави хора без гръдна болка, трябва да сте внимателни, когато се обсъждат тези изследвания. Ето защо:

 

Изследванията не винаги са необходими.

Сърдечно-съдовите изследвания с натоварване карат сърцето ви да работи усилено, при което вашият лекар може да види дали то отговаря нормално на натоварването. Добавянето на изобразяване – със звукови вълни (ултразвукова или ехокардиография) или малка доза радиоактивна субстанция (нуклеарна кардиология) – може да направи изследването по-точно и да помогне на лекаря ви да определи локализацията и тежестта на уврежданията ви.

 

Ако имате симптоми на сърдечно заболяване или ако имате много висок риск за такова заболяване, изобразителните изследвания с натоварване могат да помогнат да се определи вашият риск от сърдечен пристъп (инфаркт) и да помогнат на вас и вашият лекар да определите лечението. Но тези изследвания не са полезни, ако имате нисък сърдечно-съдов риск, особено ако нямате симптоми.

 

Те могат да ви изложат на риск

Сърдечно-съдовите изобразителни изследвания с натоварване (стрес-тестове) обикновено са безопасни, и изобразителните изследвания могат да се направят с много малко радиационно натоварване или без радиация. Но резултатите от стрес-тестовете могат понякога да причинят объркване, безпокойство и да изискат последващи изследвания, които наистина могат да са рискови. Такива са КАТ-изследванията, ангиограмите, които ви излагат на допълнителна радиация. Докато рискът от всяко едно рентгеново изседване е минимален, рискът от радиацията се натрупва през целия живот, така че е по-добре да се избягват ненужните рентгенови изследвания. Накрая, неподходящите изследвания могат също така да доведат до свръхлечение с лекарства и процедури, като ангиопластика и стентиране, проедури, които могат да облекчат симптомите, но могат да не намалят риска от инфаркт или смърт – и причиняват сериозни усложнения в 1-2 % от пациентите.

 

Те могат да бъдат скъпи.

Изобразителните стрес-тестове струват от 500 до 2000 $ (в САЩ; в България – 50-1000 лв). Когато изследването може да предостави повече информация от рутинните стрес-тестове, тогава си струва да се направи. Но пари, похарчени за ненужни изследвания, са загубени пари. Затова изследванията трябва да се използват само тогава, когато ще помогнат на вас и на вашия лекар да лекувате и контролирате вашето заболяване.

 

И така, кога тези изследвания си струва да бъдат направени?

Изобразителните изследвания с натоварване трябва да бъдат назначени, ако имате симптоми на сърдечно заболяване – като гръдна болка, задух, неправилен ритъм на сърдечната дейност, сърцебиене – но не можете  да се движите. Те могат да бъдат полезни, ако имате електрокардиограма (ЕКГ) с някои аномалии, които не позволяват точната интерпретация на записа по време на обикновените сърдечно-съдови тестове с натоварване (тредмил тест, велотест). Освен това, те са полезни за хората с висок сърдечно-съдов риск без симптоми, като например хората с диабет.

 

 

СЪВЕТИТЕ НА CONSUMER REPORTS

Как да прецените вашия риск от сърдечно заболяване?

Хората без симптоми за сърдечно заболяване трябва да направят следното:

 

  • Разберете какъв е вашият сърдечно-съдов риск. Фактори, като вашата възраст, пол, холестерол, артериално налягане, дали пушите или имате диабет могат да помогнат да се определи кое скринингово изследване е подходящо за вас и дали се нуждаете от лечение. За да определите вашия риск, можете да използвате и on-line калкулатори, като например този.

 

  • Пазете сърцето си. Спрете да пушите; свалете излишните килограми; редовно извършвайте физическа активност, като бързо ходене; избягвайте храни, богати на сатурирани мазнини, транс-мастни киселини и холестерол; ограничете вноса на сол; контролирайте стреса и говорете с вашия лекар за възможността да вземате ниско-дозиран аспирин.

 

  • Обсъдете извършването на някои изследвания. Всеки човек трябва да има измерено от лекар артериално налягане – горна и долна граница – поне веднъж годишно. Мъжете над 35 години и жените над 45 години, които имат рискови фактори за сърдечно-съдово заболяване, трябва да правят изследвания на нивата на добрия (HDL) и лошия (LDL) холестерол, триглицеридите поне веднъж на 5 години. Хората с риск за развитие на диабет трябва да изследват своята кръвна захар поне веднъж на 3-5 години.

 

Как да контролирате гръдната болка?

 

Хората със симптоми трябва да направят следното:

 

  • Научете причината. Много хора с гръдна болка се страхуват от инфаркт, но не-сърдечните причини са чести и включват гастроезофагеален рефлукс, панически пристъпи, мускулни схващания или напрежения, или в някои случаи – белодробни заболявания, като плеврит, пневмоторакс или хемоторакс. В повечето случаи, когато имате гръдна болка, е добре да посетите за преглед вашия лекар, който може да определи вероятната причина въз основа на данните от вашата медицинска история и оплакванията ви и данните от физикалния преглед. Изследванията, които вашият лекар назначава, зависят от предполагаемата причина на болката.

 

  • Опитайте първо с медикаменти. Ако изследванията потвърдят сърдечно заболяване, но покажат липса на непосредствен риск от инфаркт, най-добрият избор често е промяната в начина на живот плюс медикаменти. Тези мерки помагат да се намали артериалното налягане и нивата на холестерола, да се облекчи гръдната болка и да се намали риска от кръвни съсиреци.

 

  • Научете проявите на инфаркта. Най-често инфарктът се проявява с тежест, стягане, напрежение или болка в центъра на гръдния кош, които могат да продължават от няколко минути или да отзвучават и да се появяват наново. Болката може да се разпространи към вашата ръка, гърба, корема, шията или брадичката. Други симптоми са обилно изпотяване със студена пот, слабост, чувство за страх, гадене, сърцебиене или задух. Ако мислите, че имате инфаркт, обадете се на центъра за спешна помощ и вземете 325 мг аспирин.

 

Как да използвате тази информация

Тази информация ви се предоставя, за да я използвате в разговор с вашия лекар. Съдържанието е само с обучителна цел и не замества професионалния медицински съвет, диагноза или лечение. С тази информация ние не можем да отговорим на конкретни медицински въпроси. Винаги търсете съвет от лекар или друг квалифициран медицински персонал за въпроси от каквото и да е медицинско естество. Никога не пренебрегвайте, не пропускайте и не отлагайте получаването на медицински съвет от медицинските професионалисти поради нещо, което сте прочели в този материал. Използването на тази информация е на ваш собствен риск. Consumer Reports, ASNC, ABIM Foundation, и техните дистрибутори не са отговорни за всяка загуба или увреждане, свързано с употребата на тази информация от вас.

 

Информацията е създадена само за лична употреба от вас като пациенти, некомерсиална употреба, и не може да бъде променяна по никакъв начин или да се използва за съвет, реклама или всякаква комерсиална цел. Необходимо е специално разрешение на Consumer Reports и свързаните организации, за да се разпространяват безплатно копия от тази информация – печатни или дигитални (PDF) формати - на отделни членове и служители на организациите. Научете повече на адрес www.ConsumerHealthChoices.org или изпратете писмо на адрес HealthImpact@cr.consumer.org

 

Публикувано от Consumer Reports © 2012 Consumers Union of U.S., Inc., 101 Truman Ave., Yonkers, NY 10703-1057. Разработено в сътрудничество с ASNC за кампанията Choosing wisely, проект на ABIM Foundation. Използван е изработения от ASNC  списък „5 неща, които лекарите и пациентите трбява да обсъдят”, издаден © 2012 ASNC.

 

09.2012 г.

 

По материали на:

Consumer Reports Helth

Оригиналният документ на кампанията

Актуализираният документ на кампанията

 

Превод: НСОПЛБ

Версия за печат - 04.2012

(.pdf, 1.22 MB)

Актуализирана версия за печат - 12.2012

(.pdf, 1.23 MB)

< Назад