Ехокардиография при клапни пороци на сърцето - Кога се нуждаете от изследване и кога не?

25.09.2013

Клапните пороци на сърцето представляват сърдечни клапи, които не работят правилно. Изследване, наречено ехокардиография може да покаже колко сериозен е проблемът и дали се влошава. Но ако вашият клапен порок е лек и не причинява симптоми, вероятно не се нуждаете от тези изследвания всяка година.

 

Ехокардиографията позволява да се видят сърдечните клапи като образи

Сърцето има четири клапи. Всеки път, когато сърцето се свива, те се отварят и се затварят. Това поддържа потока на кръвта през камерите на вашето сърце до вашето тяло. Ако една от клапите не работи правилно, кръвта може да се върне обратно в една от камерите. Това натоварва сърцето и го кара да работи по-усилено, за да изпомпа същото количество кръв.

 

Клапните пороци се откриват обичайно от вашия лекар, който чува сърдечен шум по време на прегледа. Ако имате сърдечен шум, вашият лекар може да назначи ехокардиография. Това зависи от вида на шума, който чува лекарят.

 

Ехокардиографията е обикновено изследване с ултразвук, което показва вашето сърце в образи. Образите могат да покажат дали вашите сърдечни клапи работят правилно и ако не – колко сериозен е проблемът.

 

Леките клапни пороци обикновено не причиняват проблеми

Умерените и тежките клапни пороци могат да причинят сърдечна недостатъчност,  инсулт, съсиреци на кръвта и други усложнения, ако не се лекуват. Леките клапни пороци обичайно не причиняват тези усложнения. Много често те не прогресират, а ако има прогресия, тя е много бавна.

 

Ако вие нямате симптоми и вашият лекар не чува нищо необичайно при прегледа на сърцето ви,  най-вероятно вашия клапен порок е лек и не се влошава. Извършването на ехокардиография всяка година няма да покаже нищо ново.

 

Ехокардиографията може да доведе до други изследвания

Стандартната ехокардиография е безболезнена, безопасна и не ви излага на радиация. Но ако изследването не покаже достатъчно добре вашето сърце, вашият лекар може да назначи допълнителна процедура, наречена трансезофагеална ехокардиография (ТЕЕ). ТЕЕ се извършва, като гъвкава тръба се поставя през устата ви във вашия хранопровод. Изображенията на сърцето се получават през хранопровода.

 

Може да имате болки в гърлото няколко часа след това, а в редки случаи тръбата може да причини нараняване на гърлото. Освен това може да имате слаба реакция на лекарството, което ви дават, за да ви помогнат да се отпуснете. Това може да причини гадене и затруднения в дишането. Освен това трябва да гладувате преди изследването, както и да се нуждаете от някого, за да ви закара в дома ви. Защо рискувате да правите второто изследване, като не се нуждаете дори от първото?

 

Ехокардиографията може да струва много пари

Стандартна ехокардиография може да струва между 1000 и 2000 $ (б.пр. – в САЩ; в България – 30-100 лв), а ТЕЕ може да струва над 2000 $ (б.пр. – в САЩ; в България – над 100 лв). Ако нямате здравни осигуровки, може да се наложи да платите цялата цена. А дори и да имате осигуровки, обикновено се налага да доплатите изследването – може би половината от цената.

 

Кога трябва да се прави ехокардиография за клапни пороци?

Вашият лекар вероятно ще ви назначи ехокардиография, ако:

 

  • вашият сърдечен шум е силен

 

  • вашият лекар намери признаци за влошаване на вашето заболяване, като промяна в шума

 

  • вие имате симптоми, като необичайна слабост, задух, треска, гръдна болка, гадене, лесна умора, отоци по глезените, стъпалата, подбедриците или корема, или имате сърцебиене, тахикардия или аритмия.

 

Може да се нуждаете от изследвания по-често ако имате умерен клапен порок и освен него други сърдечни заболявания, ако имате умерен или тежък клапен порок или ако сте претърпяли операция за смяна на сърдечна клапа.

 

 

 

СЪВЕТИТЕ НА CONSUMER REPORTS

Можете да се предпазите от проблеми, ако направите следното:

 

-           Направете висококачествена ехокардиография. Лекарят, който ще извърши вашето изследване, трябва да бъде регистриран ехокардиографист. Можете да попитатет за това преди да определите час за изследването.

 

-           Посещавайте вашия лекар редовно. Ако имате умерен клапен порок и нямате други симптоми за сърдечно заболяване, вие трябва да посещавате вашия лекар поне веднъж годишно за контролен преглед. Ако имате умерен или тежък клапен порок, може да се нуждаете от прегледи при вашия лекар по-често. Ако имате симптоми или вашите симптоми се влошават, съобщете това на вашия лекар незабавно.

 

-           Пазете сърцето си. Високото артериално налягане, затлъстяването и другите рискови фактори за сърдечно заболяване могат да влошат вашия клапен порок. За да намалите риска, хранете се здравословно, контролирайте вашето артериално налягане и нивата на вашия холестерол, движете се поне по 30 минути всеки ден, свалете излишните килограми и спрете пушенето. Попитайте вашия лекар колко и какъв вид физическа активност е безопасна за вас. Някои хора с клапни пороци трябва да избягват вдигането на тежести и спорт, който натоварва сериозно сърцето.

 

 

 

Как да използвате тази информация

Тази информация ви се предоставя, за да я използвате в разговор с вашия лекар. Съдържанието е само с обучителна цел и не замества професионалния медицински съвет, диагноза или лечение. С тази информация ние не можем да отговорим на конкретни медицински въпроси. Винаги търсете съвет от лекар или друг квалифициран медицински персонал за въпроси от каквото и да е медицинско естество. Никога не пренебрегвайте, не пропускайте и не отлагайте получаването на медицински съвет от медицинските професионалисти поради нещо, което сте прочели в този материал. Използването на тази информация е на ваш собствен риск. Consumer Reports, ACC, ABIM Foundation, и техните дистрибутори не са отговорни за всяка загуба или увреждане, свързано с употребата на тази информация от вас.

Информацията е създадена само за лична употреба от вас като пациенти, некомерсиална употреба, и не може да бъде променяна по никакъв начин или да се използва за съвет, реклама или всякаква комерсиална цел. Необходимо е специално разрешение на Consumer Reports и свързаните организации, за да се разпространяват безплатно копия от тази информация – печатни или дигитални (PDF) формати - на отделни членове и служители на организациите. Научете повече на адрес www.ConsumerHealthChoices.org или изпратете писмо на адрес HealthImpact@cr.consumer.org

Публикувано от Consumer Reports © 2012 Consumers Union of U.S., Inc., 101 Truman Ave., Yonkers, NY 10703-1057. Разработено в сътрудничество с ACC за кампанията Choosing wisely, проект на ABIM Foundation. Използван е изработения от ACC  списък „5 неща, които лекарите и пациентите трбява да обсъдят”, издаден © 2012 ACC.

 

12.2012

 

По материали от

Consumer Reports Helth

Оригиналният документ на кампанията

 

Превод: НСОПЛБ

Версия за печат

(.pdf, 1.23 MB)

< Назад