DPP-4 инхибиторите могат да са причина за сериозни ставни болки, съобщава FDA

15.09.2015

Инхибиторите на диетилпептидаза-4 за лечение на диабет тип 2 могат да причинят ставни болки, понякога толкова интензивни, че налагат спиране на лечението. Това съобщение на FDA е публикувано на 28.08.2015 г.

 

За щастие, ставните болки отзвучават обикновено за по-малко от месец след спиране на лечението.

 

FDA съобщава, че са идентифицирани 33 случая на тежка артралгия, свързана с DPP-4 иннхибитори от октомври 2006 до декември 2013 година. 28 от случаите са свързани със ситаглиптин (Januvia). Ситаглиптин се предписва на повече от 80 % от пациентите, получаващи DPP-4 инхибитори в страната.

 

Саксаглиптин (Onglyza), Линаглиптин (Tradjenta), Алоглиптин (Nesina) и Валдаглиптин, който не се продава в САЩ, са свързани с останалите 5 случая.

 

Пациентите се оплакват от болки във всички стави от 1-ия ден до години след започване на лечението. При 10 от пациентите болката е била толкова силна, че е наложила хоспитализация.

 

DPP-4 инхибиторите се предписват от лекарите в съчетание с диета и физическа активност за намаляване на нивата на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2. Те могат да се предписват самостоятелно или в комбинация с други медикаменти за лечение на диабет.

 

Повече информация може да намерите на сайта на FDA - http://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/ucm459579

< Назад